Det regner usædvanligt meget i Dubai og FAE for tiden. Vi er ikke vandt til så meget regn her og det er et rent mudderbad hver gang. Sandet i luften blandet med regnvand efterlader skjolder af pladder på bilen og så skal den vaskes igen, igen, igen…
Af ren nysgerrighed spurgte jeg fru Google “How many rainy days in UAE” og her er svaret fra https://www.statista.com/statistics/633251/uae-number-of-rainy-days-per-year-dubai/:
Det er ikke kun klimaforandringernes skyld, at det generelt regner mere i UAE/Dubai for tiden. Det er meget mere planlagt og kontrolleret end som så. Lige siden begyndelsen af 1990’erne har UAE nemlig sået skyerne og dermed fremprovokeret regn i området. Det har de gjort ved at skyde salt-flager ind i skyer og således øget chancen for at få regn med 15-25 %.
Bare siden januar i år har Centre of Meteorology udført 88 sky-sånings missioner. Og i tirsdags var de afsted igen. Det betyder, at der i aftes har buldret, blinket og braget mens det regnede ned i lår-fede-stænger. Det er både meditativt og spændende. Spændende fordi du aldrig rigtig ved, hvor meget regn der vil falde og hvilket kaos det vil skabe. Og beroligende fordi det minder om Danmark og dansk hygge. Regnen fortsat til morgen, hvor den lukkede enkelte skoler i regionen.
Det er vildt imponerende, at det kan lade sig gøre at lave regnskyer – noget jeg ærligt troede kun hørte til i Rasmus Klump historierne, men sådan blev jeg klogere, da jeg flyttede til Dubai. Fordelen ved sky-såning er, at det øger grundvandet i ørkenstaten og så er det både billigere og mere miljøvenligt end afsaltning af havvandet.
Selvom UAE har midlerne til at så skyerne, så har de endnu ikke evnen til at sende skyerne i den rigtige retning. Således er ikke alle skyer hverken egnet eller modne til en saltvandsindsprøjtning. Skyerne bliver nær-studeret grundigt og som noget nyt vil UAE også til at så skyer om sommeren. Der er selvfølgelig ikke helt så mange skyer om sommeren (Jævnt blå og skyfri himmel med en brændende højt-stående sol), men så kan skyerne fra bjergene i Al Ain, Ras al Khaimah og Fujarah måske bruges – og måske, kun måske, får vi så regn hele året rundt i Dubai.