Jeg var mere end almindelig spændt, da jeg i mandags tog afsted med metroen på vej ud til en filmaften arrangeret af den danske mission i UAE i samarbejde med Verdensudstillingen EXPO2020 og The Why Foundation i Danmark.

Helt generelt synes jeg, at det budskab som The Why arbejder på at få ud til hele verden, er så uendelig vigtig, at jeg lige nu har pligt til at skrive om det… så det har jeg valgt at gøre.

På the Why Foundations hjemmeside er det muligt at finde en række dokumentarfilm, der er ganske gratis at se på Youtube. De behandler alvorlige og tunge emner som menneskerettigheder, undertrykkelse, klima, fattigdom, menneskehandel og meget mere.

Jeg har selv set nogle af dokumentarfilmene, fordi de kommer meget tæt på den virkelighed, som jeg er blevet en del af. De kommer blandt andet tæt på Mellemøsten og de Forenede Arabiske Emirater. Men det er barske sager… virkelig barske sager.

Der er specielt en film på hjemmesiden, der har slået mig helt i gulvet og som stadig kan give mig mareridt om natten. Jeg har ikke ord, der kan beskrive den afmagt jeg befandt mig i, da jeg for en tid siden så dokumentaren: The Secret Slaves of the Middle-East af Puk Damsgaard og Søren Klovborg fra 2016.

Det er en af de mest set youtube film, som the Why Foundation har produceret og det synes jeg er en interessant information, når det bliver kombineret med den geografiske statistik for hvilke lande, der oftest har set filmene eller downloaded dem på Youtube.

Jeg håber, at mange flere folk fra Philippinerne og Mellemøsten vil gøre sig den ulejlighed at se filmen, selvom det ikke er rart. Den handler nemlig om menneskesmugling og slavehandel. Hele vejen fra Philippinerne og Afrika til Mellemøsten og Lebanon. Selv har jeg anbefalet alle mine kollegaer at se den.

Heldigvis ligger der også nogle dokumentarfilm tilgængelige, der genskaber den gode stemning med succeshistorier, som eksempelvis “Iron Ladies of Liberia” eller “Solar Mamas”. De er mindst lige så vigtige film, som dem der beskriver alverdens elendighed. For vi er også nødt til at have en grundlæggende tro på menneskeheden.

Og så er der historien om Jordans kvindelige blikkenslagere, der blev præsenteret i Belgiens pavillon på EXPO2020 i mandags.

The Why Foundations grundlægger og CEO, Mette Hoffman Meyer var selv mødt op for at præsentere filmen og svare på alle de spørgsmål, der efterfølgende blev stillet ved en paneldiskussion. Og hum gjorde det bare så knaldhamrene godt, at jeg nu er blevet fan af både Mette og The Why.

Jordans kvindelige Deputy Head of Mission til den Jordanske Ambassade i UAE, Mrs. Tamara al Raggad, var ligeledes til stede for at holde et oplæg om de meget kendte og anerkendte kvindelige blikkenslagere i Jordan, som har opnået stor succes i et ellers mandsdomineret fag.

Det er desværre ikke en selvfølgelig, at kvinder har de samme muligheder og ret som mænd. Mange steder er der både love, uskrevne regler og kulturelle udfordringer, der gør det svært at være kvinde. Men selv i det moderne Europa er der bias, der helt ubevidst giver mænd en fordel i det moderne samfund.

Det er derfor vigtigt, at vi taler om de her emner, der gør lidt ondt og at vi adressere det, når vi oplever uretfærdighed og diskrimination. Vi er forpligtet til at tage del i samfunddebatten også der, hvor ytringsfriheden ikke nødvendigvis tillader det.

Filmaftener som disse er vigtige og bør deles vidt og bredt fordi de ligger op til en nødvendig debat.

The Why Foundation er en frivillige organisation, der har til formål at producere dokumentarfilm og oplysningsfilm, med budskabet om at fri information er en menneskeret. Derfor er alle film også gratis at se og ligger tilgængelige på Youtube til fri afbenyttelse. Så bliver det faktisk ikke nemmere.

Jeg vil meget gerne anbefale dokumentarfilmene, der i vidt omfang dækker FN´s verdensmål for bæredygtig udvikling.

Personligt har jeg tilføjet et par film på min huskeliste og når temperaturen igen begynder at stige, så kommer jeg ikke til at kede mig. Desuden har jeg tænkt mig at dele filmen med mine venner i Pakistan og Alona’s familie på Philippinerne.

Det er mit bidrag til debatten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.