Endnu et hak er sat på bucket-listen og jeg er blevet endnu en oplevelse rigere. Igen kan jeg undre mig over, at det skulle tage mig hele tre år at komme ud af døren for at se området Al Bastakiya, men Daniel deler ikke rigtig den samme passion for historiske steder og arkitektur. Heldigvis deler min mor den interesse og hun var helt klar på en historisk byvandring.

Før olien og inden De Forenede Arabiske Stater blev forenet under samme flag, var Dubai et sted, hvor beduiner levede som hyrder, fiskere, dadel farmere og perledykkere. UAE var et stop på handelsruten på persernes tur til Rom eller på Silkeruten til Kina.

Havnen og bådende havde således en stor betydning for livet i Dubai og den øvrige Golf. Efter oliefundet udviklede UAE sig til et pulserende metropol i hastig udvikling. Gamle bygninger og samfund blev nedlagt til fordel for skyskrabere og forlystelsesparker. Heldigvis har regeringen valgt at bevare en historisk del af det gamle Dubai og selvom det kræver stor vedligehold, så står der stadig en del ældre bygninger ved Dubai Creek.

Bydelen er jo ikke sådan RIGTIG gammel, lige som vi kender det i Danmark. Det skyldes blandt andet byggekvaliteten og materialerne, som husene er bygget af. Beduinerne brugte, hvad de havde mest af – sand, vand, koraler og palmetræ. Al Bastakiya blev grundlagt i slutningen af 1800-tallet af rige handlende fra Irak og bydelen er således ikke meget mere end 100 år gammel.

Et særligt kendetegn ved de mange bygninger er de høje tårne, der let forveksles med moskéer og minareter. Det er dog datidens airconditioner, hvor vindtårne skulle lede den kølige luft ned til bygningerne.

I dag har bygningerne fået nyt liv og bag de gamle trædøre findes caféer, hoteller, butikker og museer.

Ud over at være et historisk interessant område, så er det fyldt med kultur, charme og arkitektur. Det bruges i dag til kunstfestival, kunstudstillinger og kulturelle indslag. Og selvom det hele ikke er 100 år gammelt, så fortæller Al Bastakiya en historie, der i virkeligheden ikke er helt så fjern fra vores egen.

Denne eftermiddag gik vi blot en tur imellem husene og nød udsigten ved vandet…

Og turistede den lidt ved boderne.

Desværre var en stor del af boderne lukkede og der var ikke så meget liv i gaderne. Det skyldes måske, at vi kom i dagstimerne, hvor solen luner mest. Næste gang tager jeg nok en aftentur, hvor det er muligt at se byen oplyst af de mange lamper og installationer. Jeg skal helt sikkert også besøge et af de arabiske the-huse og måske kommer jeg forbi, når der afholdes det årlige kunstfestival (SIKKA) til marts.

Lige nu er jeg glad for, at vi kom afsted og at jeg endelig fik set Al Bastakiya. Jeg kunne sagtens bruge en hel dag/aften i området og udforske de mange bygninger.

Mens jeg satte et hak på min bucket-liste, tilføjede jeg samtidig en ny must-see.

Jeg vidste slet ikke, at museet var åbnet, men jeg så reklamer for det engang. Den må umiddelbart vente til vejret igen gør det umuligt at bevæge sig udenfor.

Det er altid rart at have noget gemt i ærmet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.