Det er endnu engang blevet den tid på året, hvor muslimerne faster i dagstimerne og hygger sig sammen med deres nærmeste efter solnedgang. Tiden går langsommere og i et mere roligt tempo. Der er en helt særlig stemning, hvor der er tid til refleksion og overskud til at hjælpe hinanden. Det er nu vi fylder køleskabe på gaderne og giver lidt ekstra drikkepenge til taxamanden, tankpasseren og gartneren. Det er slet og ret blevet Ramadan.

I begyndelsen synes jeg, at Ramadan’en kom lidt ubelejligt. Det var en måned uden fredagsbrunch, cafélatte og biografture uden popcorn. I dag elsker jeg Ramadanen. Den giver samme form for hygge og stemning, som december tidligere gav mig. Det vil sige en hel måned med sammenkomster, lækkert mad (Iftar), omtanke for andre og kortere arbejdsdage. Og modsat julen, helt uden stress. Ramadan er ren zen!

Indkøbscentrene er pyntet op med lys, måne og stjerner. Og i stedet for de de typiske pop-klassiskere, er det tonerne fra arabiske musak, der strømmer ud af højtalerne og omfavner os. Vi bliver afstresset.

Under Ramadanen er det faktisk kun trafikken, der kan stresse mig. For den er særlig hårdt ramt under højtiden, hvor chaufføren typisk køre på tom mave og har travlt med at komme hjem til familien før solnedgang. Politiet anbefaler, at vi holder os væk fra trafikken, hvis muligt.

Koranen omtaler halal og haram. Under Ramadanen er disse to begreber særlige vigtige, for i denne måned står Guds port åben, mens djævlen er lænket. Det betyder i praksis, at Gud holder ferie og du selv er ansvarlig for alt, hvad du gør. Du kan ikke give skylden videre til de højere magter.

Halal er alt, hvad der er godt. At hjælpe andre og betale sin Zakat (velgørenhed), faste under ramadanen, bøn og pilgrim.

Ligesom de forgående år, hjælper pigerne med at fylde de køleskabe, der er sat op i området til gavn for de fattige arbejdere, der strømmer til Dubai for at tjene penge til deres familie i hjemlandet. I Al Furjan er det især konstruktionsarbejdere, der arbejder hårdt for at bygge den nye metro, som opsøger køleskabene. Anna og Emma hjælper med indkøb, pakning og påfyldning af køleskabene.

Der er ikke nok til at mætte alle arbejderne og køleskabet står altid gabende tomt, men vi bidrager, det vi kan.

Haram er alt det, der ikke er godt (ifølge Islam). Svinekød, dans og højt musik under Ramadanen, for lidt påklædning (skuldre og knæ skal være dækket), alkohol og mad i dagstimerne.

Normalt er Dubai et meget tolerant sted, hvad angår haram. Således er der fortsat mulighed for alt ovenstående, men det handler dybest set om almindelig pli og omtanke. Således kører jeg i denne måned ikke rundt med bare skuldre eller en kop kaffe i hånden. Under ramadanen kan sådan forseelser føre til repremente og heftige bøder.

Kulturen i de Forenede Arabiske Emirater har imidlertid ændret sig over de sidste par år og det er blevet meget nemmere for caféer at holder åbent under Ramadanen. Det skyldes blandt andet, at verdensudstillingen nærmer sig og at landet må sluge en kamel, når hele Vesten drager til Expo2020 næste år. Hvad der sker derefter, det må tiden vise.

Indtil da vil vi nyde, at det i år er muligt, at gå i biografen under Ramadanen og fortsat nyde godt af popcorn-menúen. Og helst en blanding, tak.

Ramadan Kareem…

4 Comments on Ramadan, halal og haram

 1. Vi skal til Dubai under ramadanen
  Jeg er mave opereret og især nervøs ang væske ( kan ikke drikke meget af gangen

  Ved du om man kan drikke bag forhæng el

  Vi skal bo på Atlantis

  • Kære Hanne. På de fleste hoteller og resorts er det rimeligt at antage, at der vil være fri mulighed for mad og drikke i løbet af dagen, men det er en god idé at tjekke op på det inden. På trods af Ramadanen har mange indkøbscentre, caféer og foodcourts åbne for servering, men diskret og bag forhæng. Flere steder er dog lukket i dagstimerne. I det offentlige rum er det dog ikke tilladt at drikke eller spise.
   God rejse og god fornøjelse.

 2. Vi har bestilt rejse til Dubai næste år, vi ser nu at det er under Ramadanen. Hvordan er muligheden for at handle i supermarkederne, så vi har mad i lejligheden. Vi ankommer nemlig dernede kort før midnat – Så er der overhovedet muligt at handle mad i supermarked næste dag før ved solnedgang?
  Vh Mette

  • Kære Mette.

   Der er sket rigtig meget i Dubai de sidste 3 år under Ramadanen og i år, har vi ikke mærket meget til højtiden i forhold til restriktioner eller forbud. Alle caféer og restauranter er fuldt åbne og det er ikke længere nødvendigt at gemme sig bag forhæng i det offentlige rum. I vil sagtens kunne handle i et supermarked før solnedgang. Det er dog stadig en god idé at tage hensyn og vise respekt overfor de fastende, men I skal ikke være bange for at få bøder. Der er stor tolerance for turister og ikke-muslimer.

   Rigtig god rejse.

   Kh
   Kirsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.